Choď na obsah Choď na menu
 


Hodnotenie

16. 7. 2012

Hodnotenie sezóny 2011/2012

p1060210.jpgCiele nášho tímu boli už pred sezónou jasne dané a všetky smerovali len k jedinému a to k postupu. Tento cieľ sa darilo napĺňať až do predposledného kola, v ktorom nás absolútne zaskočili Krahule a svojím víťazstvom prakticky rozhodli o víťazstve v súťaži.
Stará Kremnička stratila body v zápasoch s Piteľovou (doma), Janovou Lehotou (vonku), Jastrabou (doma) a Krahulami (doma). Poslednú remízu si zapísala v poslednom kole v Ihráči, v tomto zápase už však bolo o víťazovi súťaže rozhodnuté.

Problémy
p1060213.jpgDruhé miesto v súťaži znamená, že prioritné ciele tímu naplnené neboli. Dôvodov, prečo je hneď niekoľko.
Prvým boli straty bodov a to hlavne na domácom ihrisku. Prvým zaváhaním bola remíza na ihrisku v Janovej Lehote. Pred zápasom by sme brali bod všetkými desiatimi, ale po priebehu zápasu sme so ziskom jedného bodu byť spokojný nemohli. S ľútosťou musím konštatovať, že za remízu v tomto stretnutí som zodpovedný ja, pretože pred takýmto dôležitým zápasom som zobral troch hráčov na turnaj a tým značne oslabil ich sily na toto dôležité stretnutie. Ďalšou nečakanou stratou bola domáca remíza s Pitelovou. V tomto zápase som urobil opäť chybu, aj keď nie svojou nerozvážnosťou, skôr neskúsenosťou. V polčase som vystriedal naraz trojicu hráčov a to nanešťastie takých, ktorí mohli rozhodnúť o výsledku zápasu. Striedajúci hráči už získať tri body nedokázali a Stará Kremnička opäť stratila body.

Ďalšie body sa stratili v zápase s Jastrabou a v tomto prípade bola najväčším problémom neschopnosť útoku premeniť svoje šance. To však už bolo v čase „útlmu“ najlepšieho strelca súťaže. K tomuto problému sa vyjadrím v nasledujúcom bode. A ďalším veľkým problémom (ako sa ukázalo) bola neprítomnosť Majsa, pretože bez neho v strede pola hra prakticky neexistovala a aj keď Peter Poliak a Miro Paller nabehali množstvo km, efekt to neprinieslo a hra sa väčšinou presúvala na krídla, ktoré však boli vynikajúco bránené. Jastrabá podala celkovo vynikajúci výkon a bod za remízu získala zaslúžene. Všetko však mohlo byť zažehlené v zápase s Krahulami, v ktorom sa rozhodlo o víťazovi. Hráči boli možno až premotivovaní a dva rýchle góly ich, dá sa povedať, zlomili. K tomuto zápasu nájdete komentár v sekcii Zápasy a preto ho tu nebudem rozoberať.
p1060151.jpgDruhým a myslím, že oveľa vážnejším problémom je prístup niekoľkých hráčov a ich záľuba v alkohole. Miliónkrát bolo povedané, aby sa dodržiavala životospráva, no čo z toho, keď niekoľkým chalanov pitie v piatok nestačilo a museli nasávať aj v sobotu, poprípade v nedeľu doobeda. Vzorovým príkladom je náš ostrostrelec, ktorý záver sezóny úplne vypustil a viac sa venoval zábave než snahe pomôcť tímu v bojoch o postup. Aj napriek snahe, ktorú mu nemožno vytýkať, jeho nespôsobilý stav počas zápasu mnohokrát zmaril sľubné šance na vsietenie gólu. Rovnakým spôsobom sa samodevastoval aj jeho „kolega“ brankár, jemu však v mnohých prípadoch pomohla obrana, ktorá nepúšťala súperov do vážnejších šancí. A ukážkovým príkladom je aj jeden z obrancov. p1060150.jpgHráč s vynikajúcou strelou, ktorá by dokázala vystrašiť každého brankára, ale svoj talent mnohokrát znehodnotil svojím sobotným záťahom. V tomto prípade si však niekoľkokrát nechal dohovoriť a v takýchto príkladoch podal naozaj kvalitný výkon. Preto by si mali títo hráči (a ešte aj 5 – 6 ďalších) naozaj vstúpiť do svedomia a prehodnotiť svoj prístup. V opačnom prípade nemá zmysel snažiť sa o dobrý výsledok, keď vás podrazia vlastní kľúčoví hráči. Je veľmi smutné ak celý tím maká, snaží sa dosiahnuť dobrý výsledok a týchto pár jedincov im túto snahu zlikviduje. Nehovorím, že zvyšok chalanov sú abstinenti, ale vždy vedeli kedy skončiť, aby boli pripravení na ďalší zápas.

Trénig
Prístup hráčov k tréningom by som rozdelil na dve polovice. V jesennej časti bývala účasť 10 – 12 hráčov čo bolo naozaj vynikajúce. Potom však prišla zimná prestávka a začiatok jarnej časti. Tu to už bolo úplne iné, na tréning prišlo 4 – 5 hráčov a s týmto sa niečo natrénovať nedá. Najviac ma vedelo znechutiť, že niektorí hráči neprišli na tréning a pritom sedeli v krčme a popíjali. Pokiaľ sa prístup hráčov nezmení, tak ani v nasledujúcej sezóne sa nedá očakávať bohvieaká diera do sveta. Za prístup a účasť musím vyzdvihnúť najmä Mira Pallera a Maja Poliaka. Spokojný som jednoznačne aj s Jurom Paulíkom, Petrom Poliakom, Filipom Mezeiom a Ferom Ďurčom. Dobrý prístup (aj keď s občasnými výpadkami) mali aj Tomáš Gulička a Jozef Bugár. Ostatní hráči chodili na tréningy viac – menej sporadicky aj keď tu musím pripomenúť, že mnohí z nich mali povinnosti ako škola, či práca.

Hráči
p1060110.jpgPočas sezóny sa ukázalo niekoľko individualít, ktoré si zaslúžia aby som ich spomenul. Oporou v obrane boli jednoznačne Miro Paller a Dodo Sklenka, výborné výkony podával aj Roman Abrahám. V zadných radoch nastupovali aj Tomáš Gulička a Jozef Bugár. Ani oni svoj tím nepotopili, zaslúžia si vysoké hodnotenie, avšak niekoľko slabých chvíľok si vybrali. Milým prekvapením bol Juro Paulík, ktorý sa veľmi nevedel presadiť v útoku, potom sme ho však vyskúšali na kraji obrany a dá sa povedať, že tam podával vynikajúce výkony a získal stabilné miesto v základe. Naši obrancovia sú vynikajúci v pozičnej hre, vtedy má súper naozaj problém založiť akýkoľvek útok, popracovať však treba určite na rýchlosti a bude to vynikajúce.
Stabilnou zložkou tímu bola záloha a v nej najmä Majo Petruš, Peter Poliak a Stano Gulička. Títo hráči boli naozaj oporou pretože Majsove pasy, Petrova výdrž a Stanova spoľahlivosť nás podržala v mnohých zápasoch. Aj keď sa vyskytli chyby, pokiaľ hrali v pohode a bez zranení, hrali naozaj spoľahlivo. Musím spomenúť aj Števa Francza. Jeho najväčšou devízou je rýchlosť a myslím, že patril k najrýchlejším hráčom v celej súťaži. Dokázal podržať svoj tým, keby však dokázal pred bránou zachovať chladnú hlavu, množstvo gólov, ktoré vsietil by bolo väčšie. Zálohu vždy keď nastúpil podržal aj Majo Poliak a o to väčšia škoda je, že za celú sezónu odohral len niekoľko zápasov pretože ho trápil zranený členok.
Útok nášho tímu bol našou najväčšou devízou a zároveň aj najväčšou slabinou. Doslova hviezdou sa stal Roman Pobežka, ktorý je naozaj vynikajúcim útočníkom a jeho nástup do jarnej časti bol priam raketový, potom však prišiel útlm a v posledných kolách sa z pozície opory tímu vytratil (z dôvodov nám známych). Pochváliť musím i Libora Guličku, ktorý síce nestrelil toľko gólov ako Roman, ale svojou bojovnosťou nás vždy podržal. Na striedačke sedával Majo Palenčár, šikovný hráč, ktorý však potrebuje nabrať pár kilogramov a skúseností.
p1060103.jpgV bráne sa nám vystriedali dvaja chalani, na jeseň podával vynikajúce výkony Filip Mezei a v jarnej časti sa do brány postavil Fero Ďurča, ktorý vedel podržať tým, avšak nevyhol sa chybám.

Tréner
Sezóna 2011/2012 bola mojou prvou v pozícii trénera kategórie mužov. Bolo to najmä o zbieraní skúseností a bohužiaľ, pár chýb vzniklo hlavne z tohto faktu. Dúfam však, že som viac pomohol ako poškodil. Musím sa poďakovať Jurovi Paulíkovi st. za možnosť prísť trénovať na Starú Kremničku a za jeho cenné rady. Rovnako by som sa chcel poďakovať Majsovi a aj kapitánovi tímu Mirovi Pallerovi, ktorí mi vždy pomohli so zostavou a boli mojou podporou na ihrisku.

Prípravu na novú sezónu začneme 1. júla. Či to bude príprava na I. alebo II. Triedu sa ešte uvidí, v každom prípade však dúfam, že k nej pristúpite všetci zodpovedne a v ďalšom ročníku nesklameme.

Marcel Pobežka, tréner

 

p1060201.jpg